Menu
Wandelblog

Bos ’t Ename: Everdell in ’t echt

Wanneer je ‘wandelen is saai’-tiener niet één, niet twee, maar tot drie keer toe zegt dat deze wandeling écht leuk was, dan weet je ’t wel. Bos ’t Ename, de lieflijke vallei van Everdell in ’t echt. Zó sprookjesachtig dat je bijna verwacht er een elfje tegen het lijf te lopen. In deze post neem ik je mee op een korte, doch heerlijke wandeling doorheen het bosareaal dat ooit eigendom was van de vermaarde abdij van Ename.

Klein dorp aan de Schelde met rijk verleden

Ename is een kleine gemeente op de rechteroever van de Schelde, bij het grote publiek vooral bekend om haar archeologische site. Sporen getuigen van menselijke aanwezigheid in de prehistorie; andere vondsten dateren dan weer uit de Romeinse periode. In de vroege middeleeuwen maakte Ename deel uit van een groot domein, de villa Ehinham (‘op een landtong’), waaruit later de twee dorpen Ename en Nederename zouden voortkomen. Wanneer in 925, na de annexatie van Lotharingen bij het Duitse rijk, de Schelde de grens tussen het Frankische en het Duitse rijk werd, voorzag keizer Otto II Ename van een versterkte burcht. In het kader van een demilitarisatie van het gebied in de 11de eeuw schonk de toenmalige graaf van Vlaanderen het terrein van de burcht weg voor de stichting van een benedictijnerabdij.

Vandaag kan je in het archeopark in de weiden langs de Schelde de opgegraven overblijfselen van de vroegmiddeleeuwse burcht en de benedictijnerabdij bezichtigen. De Sint-Laurentiuskerk in het dorpscentrum van Ename is het enige nog bestaande gebouw daterend uit de Ottoonse periode. Het Enameplein vlakbij de eeuwenoude kerk is het startpunt van de wandeling. Je vindt er verder ook het Provinciaal Archeologisch Museum (het PAM), de oude pastorie en een Mariagrot met het beeld van een knielende Bernadette.

Bos ’t Ename via wandelknooppunten

De wandeling langs Bos ’t Ename maakt deel uit van het knooppuntennetwerk Zwalmvallei, één van de drie grote wandelnetwerken in de Vlaamse Ardennen. Onderaan deze post vind je en overzicht van de te volgen knooppuntenborden.

Het historisch en ecologisch waardevolle landschap van Bos ’t Ename strekt zich uit op een valleiwand tot een hoogte van 65 meter. In 2002 werd het bos terecht bekroond met de Vlaamse Monumentenprijs. Je wandelt er langs onverharde paden en knuppelpaden die zich een weg door de vallei slingeren. De (half)open vlaktes worden begraasd door — magische?— koeien en paarden.

Ideale wandeling voor het ganse gezin

Het eerste knooppunt bevindt zich nabij de kerk en het volgende stuurt je via een smalle wegel naar een nieuwe woonwijk. Knooppunten in zo’n wijk: het doet een beetje vreemd aan, maar ze leiden je recht naar de voetweg die heuvelopwaarts naar het bos voert. En dan begint de magie. Prachtige open vlaktes op de valleiwand, bospaden langsheen de sprookjesachtige vegetatie en de vallei zelf bewoond door vreedzame grazers. Volwassenen vergapen zich aan de natuurpracht, kinderen genieten van de avontuurlijke paden (door het bos loopt een A.S. Adventure wandelpad) en tieners, die doen beide.

Voor de fervente wandelaar die graag wat kilometers in de benen heeft, is de wandeling in Bos ’t Ename geen uitdaging. En toch … Ik heb het voorbije jaar al heel wat mooie plekjes leren kennen in ons ‘Vlaanderen vakantieland’. Qua schoonheid mag het Enaamse bos dat lijstje zeker vervoegen. Misschien niet helemaal bovenaan, maar als kort tussendoortje raad ik deze wandeling echt aan. Het culturele erfgoed van Ename is beslist de moeite waard en helemaal top is de combinatie met zijn natuurlijke/avontuurlijke tegenhanger. Maak deze wandeling bij voorkeur wel bij droog weer of voorzie in elk geval aangepast schoeisel.

Praktisch

  • Lijnwaadmarkt 20, 9700 Ename (Oudenaarde)
  • 4,6 km
  • ± 1 uur
  • 63 hoogtemeters
  • 30 % verhard
  • Knooppunten, GPX of volgen op kaart
  • Parkeren kan in het dorp

Ik kwam op mijn route geen obstakels tegen. Blijf echter steeds alert. Ik kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor onvolledige en/of niet accurate routebeschrijvingen. Ik kan in geen geval aansprakelijk gesteld worden voor enig direct of indirect verlies, schade of letsel voortkomend uit of verbonden aan het gebruik van deze website. Vind je mijn foto’s mooi? Fijn! Wil je foto’s van mijn blog gebruiken? Vraag dan eerst om toestemming!